Olkaa varovaisia lainojen ja pikavippien kanssa

Huolestuttavan ilmiönä voimme pitää suomalaisten velkaantumista, ja erityisesti sitä, että yhä suurempi osa suomalaisista on saanut lähivuosien aikana luottotietoihin maksuhäiriömerkinnän. Osa näistä johtuu siitä, että on tehty ostoksia osamaksusopimuksilla, joita ei ole sitten kyetty maksamaan takaisin ollenkaan. Tässäkin pitää olla tarkkana osamaksujen kanssa, sillä niitä tarjotaan nykyään monesti ehdoilla, joita on vaikea kaikkien kunnolla ymmärtää tai tulkita, varsinkin jos päätös tehdään nopeasti.

Pikavipit aiheuttavat vielä ongelmia

Pikavippien ottaminen on toinen suurin ongelmien aiheuttaja, ja näiden vippien saatavuus onkin nykyään todella helppoa. Pikaluottoja tarjotaan jopa 18 vuotiaille, ja kaiken maailman lainaa on nykyään tarjolla netistä todella helposti ja nopeasti. Voimmekin pohtia, tarjotaanko lainaa jopa liian helposti ja nopeasti, sillä osa voi hakea sitä harkitsematta tarkemmin, millaisia vaikutuksia sillä on omaan tilanteeseen. Lisäksi lainaa on mahdollista saada lukuisista paikoista, joka voi altistaa entisestään pikavippikierteen syntymiselle.

pikavippiä koska tahansa
Voidaankin pohtia, olisiko hyvä rajoittaa pikalainojen hakemista yön aikana, jolloin harkintakyky on yleensä heikoimmillaan?

Esimerkiksi vuonna 2009, jolloin pikavippikierre oli isommin esillä ja sen ongelmat tiedostettiin, oli pikavippien keskikoko vain noin pari sataa euroa, ja sitä oli mahdollista saada noin 20 eri firmasta. Tänäpäivänä 2017 on pikavippien ja kaiken maailman luottojen tarjonta paljon suurempaa, ja samalla lainasummat ovat huomattavasti suurempia kuin aikaisemmin.

Ainoana positiivisena asiana voidaan pitää sitä, että 2013 vuoden sääntely rajasi korot rajallisiksi, ja maksuajat ovat pidentyneet selvästi pahimmilta ajoilta. Ala ei ole enään samanlainen koronkiskuri kuin se menneinä vuosina oli, mutta siltikin se aiheuttaa tänäkin päivänä monille ongelmia ja pahimmilaan luottotietojen menetyksiä. Osaltaan tätä ongelmaa pahentaa ehkä se, että tästä asiasta ei puhuta enään läheskään niin paljoa, vaan jostain syystä vipit ovat menneet pois keskusteluaiheesta, ja niistä on tullut jotenkin hyväksytympiä. Niiden vaaroistakaan ei puhuta enään niin paljoa.

Samaten kun radiota kuuntelee tai televisiota katsoo, ei voi olla näkemättää moniakin luottoja tai lainoja mainostavia mainoksia, jotka pyörivät koko ajan erityisesti urheiluohjelmien aikana. Vippejä mainostetaan ja tarjotaan ympäri vuorokauden, jolloin niitä on helppo hakea kun harkintakyky pettää, oli kello sitten 2 iltapäivällä tai kello 3 yöllä.

Vastuu jää jokaiselle itse

Vaikuttaakin siltä, että pikalainoista on tullut nyt jo hyväksytty osa Suomen arkea, jolloin se tarkoittaa myös väistämättä sitä, että vastuu jokaisen rahatilanteesta jää hänelle itselleen. Tämän takia haluammekin kehoittaa kaikkia olemaan erityisen varovaisia vippien ja lainojen kanssa. Niiden ottaminen tuo usein helpotusta ja hyvää oloa, mutta huolimaton lainaaminen voi johtaa vuosien ajan vaivaaviin ongelmiin.

Älkää siis vipatko harkitsemattomasti, ja jos mahdollista, lainatkaa rahaa mielummin muita keinoja käyttäen, kuten sukulaisia ja tuttuja. Suojatkaa itsenne ongelmilta, ja muistakaa että vipeillä on iso, synkkä kääntöpuoli, jota ei aina tule ajatelleeksi kun niitä hakee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *