The Hayflick Limit ja Sen Estäminen

The Hayflick Limit on noin 40 vuotta sitten keksitty konsepti, joka selittää pitkälti sen, miksi me ihmiset oikeasti vanhenemme. Tämä havainto kertoo, että solumme voivat jakaantua vain tietyn määrän elämämme aikana.

The Hayflick Limit ja ikääntyminen

Hayflick Limit määrittää elinikämme solujen tasolla. Elämämme aikana solumme jakaantuvat useita kertoa vuosien varrella, mutta sillä on kuitenkin rajansa.

Ollessamme noin 30-vuotiaita, on noin puolet solujemme jakaantumisista jo tapahtunut, ja täyttäessämme 50 on enään noin 30 % mahdollisista jakaantumisista jäljellä.

Kun solu on kerran jakaantunut, on se haluttomampi tekemään sen enään uudestaan ja sen todennäköisyys laskee. Kun tätä tapahtuu tarpeeksi usein, lopulta se lopettaa jakaantumisen kokonaan .

Kun solu ei enään jakaannu, se on vielä elossa ja metabolisesti aktiivinen. Nämä puoliksi kuolleet solut kuitenkin aiheuttavat mm. kaikki ihollamme näkyvät vanhenemisen merkit ja monet muut vanhuuden ongelmat.

Vielä muutama vuosi sitten luultiin, että tätä prosessia ei voitaisi estää. Kuitenkin nyt on havaittu, että eräs tietty aines voi auttaa meitä estämään ja jopa korjaamaan jo tapahtuneita muutoksia soluissa.

Karsoniini

Karsoniini on luontaisesti kahdesta aminohaposta muodostuva aine, joka havaittiin ensimmäisen kerran Venäjällä 1900 -luvun alussa. Vasta kuitenkin viime aikoina tämän aineen merkitys on selvinnyt paremmin meille länsimaalaisille, ja sitä on alettu tutkia tarkemmin.

Tärkein tulos on kuitenkin saatu Austraaliasta, jossa nähtiinn että karsoniinia saaneet solut elivät pidempään jakautumiskykyisenä ja nuorekkaina.

Ja mikä parasta, karsoniini jopa korjasi jo loppuunkuluneita soluja jo päivien sisällä!

Tutkijat olivat havainneet, että solut jotka olivat jakautuneet jo 55 kertaa, pystyivät jakautumaan keskimäärin vain 57 – 61 kertaa elämänsä aikana. Saatuaan kuitenkin karsoniinia, jakautuivat ne kuitenkin keskimäärin jopa yhteensä 70 kertaa, eli huomattavasti useammin.

Toisen Venäläinen tutkimuksen mukaan hiiret jotka ovat saanneet karsoniinia ovat elävät täyteen ikäänsä 2 kertaa todennäköisemmin kuin muut. Ja näistä 58 % eli nuorekkaana vielä vanhoinakin, verrattuna vain 9 % hoitamattomista hiiristä.

Yksinkertaisesti voidaankin sanoa, että karsoniini vaikuttaa olevan yksi tehokkaimmista antioksidanteista, jota on ikinä havaittu.

Miten karsoniinia saadaan?

beta-alaniini

Kuten aikaisemmin mainitsin, karsoniini on kahdesta aminohaposta muodostettu aines. Nämä ovat Histidiini ja Beta-alaniini. Keho voi muodostaa näistä aminohapoista itse karsoniinia.

Monet ajattelevat, että helpoin tapa olisi syödä markkinoilla olevia karsoniini lisäravinteita. Tämä on kuitenkin huono keino, sillä näissä kapseleissa oleva karsoniini ei selviydy vatsalaukun lävitse. Vatsassa olevat hapot nimittäin syövät sen sisäänsä ennen kuin se ehtii imeytyä kehoon.

Tämän takia paras keino onkin syödä beta-alaniinia enemmän. Koska karsoniinin valmistaminen kehossa on yleensä kiinnin beta-alaniinin määrästä, ei histidiinin, kiihdyttää sen lisäsaaminen kehon kykyä muodostaa hyväksikäytettävää karsoniinia.

Kuinka beta-alaniinia sitten pitäisi käyttää…

Käytön voi aloittaa ottamalla hieman korkeampia annoksia, esim. kuutta grammaa päivässä. Beta-alaniinin lisäsaannilla kestää joitakin viikkoja vaikuttaa kunnolla, ennen kuin keho ehtii sitä prosessoimaan. Tätä voidaan hieman nopeuttaa syömällä aluksi suurempia annoksia. Tämän jälkeen voidaan siirtyä ylläpitovaiheessa esim. 3 grammaan päivässä.

Lähde: lisaravinnetieto.com

Syömällä tämän verran beta-alaniinia on osoitettu parantavan solujen karsoniinitasoja todella paljon jo 10 viikossa.

Kuten tuloksesta näet, beta-alaniinin syöminen nosti karsoniinitasoja lähes 50 %. Tällä on iso vaikutus solujen toiminnalle, varsinkin kun tarkastellaan asiaa pidemmällä tähtäimellä.

Mitä aikaisemmin aloitat beta-alaniinin syömisen, sitä suurempi sen vaikutus voi olla elinikäsi kannalta.

Mitä tästä jäi käteen?

Vaikka en halua väittää, että karsoniinin määrä kehossasi olisi jokin ikuisen elämän eliksiiri, on sen määrällä kuitenkin selvästi osoitettava vaikutus solujen eliniälle, ja samalla siis koko ihmisen eliniälle.

Tämän takia olen itsekkin alkanut käyttää beta-alaniini lisäravinteita, koska uskon niiden auttavan osana muuten hyvää elintapaa pidentämään elämääni.

Mikäli siis omaat muuten melko terveet elintavat, voi tämä lisäravinne antaa sinulle jonkinlaisen buustin. Mikäli kuitenkin esimerkiksi ruoassa tai liikunnassa on parannettavan varaa, kannattaa ensiksi huolehtia ne kuntoon, ennen kuin alkaa kikkailla muuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *