Eliniän kasvatus liikunnan avulla

istuminen

Oikeanlainen liikunta vaikuttaa elämäsi pituuteen kahdella tavalla. Se ensinnäkin pidentää käytettävissä olevaa elinikääsi, jonka lisäksi se myöskin parantaa sen laatua. Vaikka ruokavalion sanotaan vaikuttavan noin 80 % eliniän pituuteen, on liikunnalla kuitenkin merkittävä rooli erityisesti sen laatuun vanhuudessa.

Varo istumista

Liika istuminen on ihmisille monin tavoin haitallista. Koska suurin osa ei kuitenkaan voi sitä nykymaailmassa vältellä, olisi tärkeää käyttää hyväksi keinoja, joiden avulla sen vaikutusta voidaan heikentää.

Näistä ehdottomasti paras on usein tapahtuma, pienikin liikunta. Nousemalla usein ylös penkiltä, ja tekemällä vaikka minuutin kävelyn, saat verenkierron taas toimimaan paremmin ja ehkäiset suuren osan istumisen haitoista.

Reipas kävely voi puolittaa sydänsairauksien riskisi 10-vuoden säteellä

Austraalialainen tutkimus jakoi koehenkilöt kolmeen ryhmään:

  1. He ketkä eivät liikkuneet juuri koskaan
  2. He jotka tekivät reippaita kävelyitä, mutta eivät juuri muuta raskasta liikuntaa
  3. He jotka liikkuivat lähes päivittäin ja raskaasti

Näitä henkilöitä tarkkailtiin 15 vuoden ajan, jonka aikana tarkkailtiin erityisesti heidän kuolleisuuttaan. Tuloksena huomattiin, että liikunnan määrällä oli merkittävä vaikutus henkilöiden kuolleisuuteen.

“Overall, people in the lowest exercise category had about twice the risk of dying from heart disease as those in the middle group and six times the risk of those in the group who exercised the most often and vigorously.

Eli vähiten liikkuvilla oli kaksikertainen riski kuolla sydänsairauteen kuin kävelijöillä, ja kuusinkertainen verrattuna aktiivisesti liikkuviin.

Tämä vaikutus oli myöskin esillä, vaikka henkilöillä olisi ollut sama vyötärönympärys tai ylipainoisuus, joskin tuolloin muutos oli vain noin puolet tuosta.

Toisessa tutkimuksessa taas tarkkailtiin yli 60-vuotiaita miehiä, ja tulokset olivat samanlaisia. Henkilöillä, jotka kävelivät ainakin tunnin päivässä,  oli noin kolmanneksen pienempi riski saada sydänkohtaus. Kävelyvauhdilla ei ollut vaikutusta tulokseen.

Nuorella iällä harrastettu liikunta voi parantaa aivojen toimintaa

Minnesotan yliopisto tutki opiskelinuoria, ja havaitsi että heillä, joilla oli parempi fyysinen kunto kaksikymppisenä, oli myös paremmat kognitiiviset kyvyt 50- vuotiaana. Tämä oli riippumatta heidän nykyisestä kunnostaan, joka taas osaltaan vaikutti tietenkin myös.

Tämän lisäksi liikunta suojaa monilta muilta vanhuuden mukana usein ilmenevilta aivojen muutoksilta. Paljon liikkuvilla on mm. vähemmän aivojen kutistumista vanhetessa, monesti aivojen koon jopa kasvaessa.

Hyvä liikuntaohjelma

Liikunnan merkityksestä pitkään ikään ja terveyteen ei juuri ole epäselvyyttä, kysymys onkin lähinnä enään, millainen ohjelma olisi hyvä.

Vaikka kävely auttaa paljon vanhuksilla, olisi erityisesti nuorten hyvä liikkua myöskin raskaammalla tavalla. Ihmisen olisi hyvä saada sekä raskasta, lihaksia kehittävää liikuntaa, että rauhallisempaa, verenkiertoa ja sydäntä rasittavaa liikuntaa.

Tässä muutamia ideoita ja esimerkkejä:

  1. Kuntosali: Kasvata lihaksiasi, ja parannat erityisesti kykyäsi liikkua ympäriinsä vanhempana. Tämä ei tarkoita valtavia lihaksia, vaan vahvempia lihaksia, joiden voimatasot pysyvät yllä vanhetessa.
  2. Aerobinen liikunta: Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. uiminen, pyöräily tai juokseminen. Toimivia vaihtoehtoja ovat myöskin monet urheilulajit, joissa saat hengästyttävää liikuntaa. Tätä olisi hyvä harrastaa noin puoli tuntia ainakin 2 päivänä viikossa.
  3. Vahvista vatsa- ja selkälihaksia: Nämä lihakset pitävät erityisesti selkäsi kunnossa, ja estävät monilta selkävaivoilta, jotka ovat nykyään hyvin yleisiä.
  4. Nouse ylös tuolilta joka 30 minuutti: Nousemalla ylös usein, ja tekemällä pienenkin liikunnan, saat verenkierron taas toimimaan paremmin ja ehkäiset istumisen huonot vaikutukset tehokkaasti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *